If only,

► Play the moment

▌▌ Pause the memories

■ Stop the pain

◄◄ Rewind the happiness

Värdet av mindfulness

Hittade en övertygande text på nätet om varför mindfulness är så bra (= Läs&tain! 

”Gräset är kanske inte grönare på andra sidan”

När jag var liten ville flickorna bli sjuksköterskor och pojkarna brandmän eller poliser. Idag ser det lite annorlunda ut, på TV:n strömmar det ständigt ut tävlingsprogram, där segraren vinner ett kändisskap som fotomodell eller artist. ”Alla vill bli kända” för att duga till. Mellan programmen kommer reklamen om att du kan få tjockare ögonfransar, mindre rynkor och en glansigare och vackrare hårfärg allt under namnet ”för att du är värld det”. Men vad händer egentligen? Programmen och reklamen matar vår inbyggda drivkraft att uppnå något vi inte har eller är, att vi hela tiden måste få ett bättre jobb eller ett vackrare utseende. Kort sagt att det vi är nu inte är tillräckligt.

Nu menar jag inte att det är fel att vilja förändra, det gör ju livet bara mer intressant och spännande. Men när viljan att förändra får orimliga proportioner, när vi fullständigt glömmer bort att göra det vi egentligen mår bra av, som att umgås med familj och vänner, röra på oss, njuta av hemlagad, god mat och ett gott glas vin. Då har något gått snett.

Vi går miste om den fantastiska möjligen att möta livet så som det är just i den här stunden. Med hjälp av mindfulness får du öva på att bli mer medveten i nuet. När du en stund då och då kan släppa taget om de automatiska tankarna på det du borde gjort eller det du måste göra för att komma dit där du inte är nu, får hjärnan vila en stund. Själv kan du få en härlig upplevelse, tänk dig att till 100 procent kan uppleva smaken av en solvarm jordgubbe, känna gräset under dina fötter eller tryggheten i varm och kärleksfull kram. Ofta är vår uppmärksamhet splittrad i många olika riktningar, det skapar osäkerhet och vi anklagar oss själva för att vi inte har koll på läget. Som t.ex. när tankarna glider iväg samtidigt som vi pratar med våra barn eller make/maka, och i värsta fall dundrar TV:n på i bakgrunden och pockar på vår uppmärksamhet. Allt slutar med att någon till sist desperat säger ifrån ”du lyssnar ju ändå inte” och går iväg. Relationerna försämras och missförstånd uppstår.

Det finns ingen snabbmetod att bli mer mindful, det räcker inte heller med att läsa en bok eller en artikel, det handlar mer om ett förhållningssätt till livet. Man kan jämföra det med att ställa in rätt frekvens på en radio, när du lyckas försvinner bruset. Ett första steg är att ge dig tid till att bara finnas till, fortsätt sedan att uppmärksamt göra en sak i taget, du ska upptäcka att du ändå hinner.

Förslag på vardagsövningar som ger dig mer tid över till att ”bara vara”

1.       Försök att varje gång du går ut, stänga av elapparater och låsa dörren med uppmärksamheten riktad på det du gör.  Så slipper du springa tillbaka och kolla om du släckt lampor, låst dörren osv.

2.       Försök att rikta din uppmärksamhet till den du pratar med, då slipper du osäkerheten över vad det var ni kom överens om egentligen, dessutom slipper du lägga tid på att ringa upp i efterhand och ta reda på vad ni kom överens om.

3.       ”Ta ett djupt andetag och lugna ner dig” har folk sagt i alla tider. Ge dig själv en liten lugn stund med hjälp av det lugna, djupa andetaget, t.ex. när du startar datorn eller väntar i en kö i snabbköpet. Du slipper irritationen över att du får vänta, istället ger du dig själv en liten micropaus.

 

SOAS – Stanna upp – Observera - Acceptera - Svara eller Släpp

I en Mindfulnessgrupp nyligen skulle jag förklara begreppet automatiska tankar. De här tankarna som rullar på utan att vi egentligen vill det.  För att göra det hela enkelt använde jag mig av ett ganska typiskt exempel: ”Ni vet, när man går förbi en grupp människor som pratar och just då jag kommer, så blir de alldeles tysta. Det är så enkelt att tro att de pratar om mig då”, och så rullar tankarna på och jag kanske börjar titta på om mina kläder sitter fel, om jag känner någon i gruppen kanske jag startar upp en inre monolog om hur vårt sista möte var, ifall jag kanske har sagt något som misstolkades, det som från början var ingenting växer till ett berg inuti mitt huvud. Hela gruppen nickar igenkännande och så säger en av killarna. – Ja vet, men då säger min gamla mormor, äh, lägg av nu, sluta upp med att tro att världen kretsar runt dig. Precis, säger jag, din mormor har alldeles rätt. För det är ju så det är, det är så lätt att bli ”nojjig”, egentligen går folk inte alls runt och funderar över hur mina kläder sitter, eller om jag har sagt något dumt. De har ju fullt upp med sig själva och sin verklighet.

Ju mer du övar dig att vara närvarande i stunden, ju enklare blir det för dig att skilja på när någonting har med verkligheten nu att göra eller när det är ”autopiloten” som vill spela dig ett spratt. Inom Mindfulness använder man begreppet SOAS.

S – Stanna upp, när vi stressar på i vår vardag, ger vi oss oftast inte tid till att stanna upp, vi tänker och handlar utifrån invanda mönster. Tyvärr leder det allt för ofta till ologiska tankar och beteenden. Att ge sig tid till att stanna upp är ett första steg till att stänga av de automatiska tankarna och betrakta omvärlden ur ett mer rimligt perspektiv.

O- Observera, nästa steg är att betrakta vad som än pågår. Oftast kommer vår bedömning av vad som pågår lika fort som vi upplever det. I Mindfulness är istället avsikten att uppleva stunden så som den är, utan att värdera den.

A – Acceptera, när vi använder oss av begreppet acceptans i Minfulness, menar vi inte att stå likgiltig inför det vi möter, istället menar vi att ha en accepterande inställning till vad vi upplever, för att sedan kunna ta ställning till hur vi ska agera.

S – Svara eller Släppa, istället för att handla på en omedveten nivå, har vi nu möjlighet till att göra ett medvetet val, välja att konfrontera situationen eller att släppa taget om den.

 

Till en början kräver SOAS sekvensen en hel del övning. Jag tror att de flesta av oss åter och åter igen får påminna oss om att vara mer närvarande i stunden. Men för de som väljer det, öppnas möjligheten till  vardagens mysterier.  lukter, smaker och synintryck blir tydligare. Relationer förbättras och missförstånden minskar.

Förslag på övningar att öka din närvaro i nuet.

1.       Bäst övar du upp ett mer betraktande förhållningssätt till livet genom meditation. Ge dig själv några minuters stillhet varje dag, Sätt dig bekvämt på en ostörd plats, börja med att rikta uppmärksamheten på ditt andetag, utan att påverka det. Låt tankarna komma och gå utan att värdera dem. När du upptäcker att du blir involverad i en tanke, återgå till att rikta uppmärksamheten till ditt andetag.

 

2.       För dig som vill bli mer närvarande i dina relationer är det en bra övning att i första hand rikta uppmärksamheten till den som pratar utan att i tanken glida iväg till något annat.

Fokusera på att lyssna, utan att samtidigt tänka ut vad du ska svara


Carpe diem.

Ingen har kontrakt med livet. Det finns inga garantier för någon, någonsin. Cancer om åtta år eller bli påkörd imorgon, den risken har alla.


Men måste man få ett dödsbesked för att man ska uppskattar allting mycket mer?

Behöver man vänta till någon berättar att du kanske kommer att dö för att allt vardagliga ska bli mycket mer värt och att man då inte behöver åka på jorden runt resa för att ha roligt det räcker med att gå ut utanför dörren så finns allting där.

Blir det först då man helt plötsligt börjar leva allting i en HD kvalitet??


.


Bakom fasaden

Tänk på en person i din omgivning. Det kan vara någon du tycker mer eller mindre om, någon nära eller lite längre bort i bekantskapskretsen.

Nu ska du beskriva den personen. Du kan göra det i tankarna för dig själv eller skriva ner dina anteckningar. Du får inte använda någonting från personens utseende i din beskrivning utan bara annat som kännetecknar henne eller honom.

  • Hur låter hon?
  • Hur doftar han?
  • Vilka egenskaper är utmärkande?
  • Vilket språk, vilka ord eller uttryck använder han när han talar?
  • Gör hon några rörelser som är karaktäriska för henne?

Pröva och se hur mycket du kan få fram som beskriver just den här personen. Gör om samma övning med flera personer.

Det här är inte bara hjärngymnastik, som är nyttig för vår mentala hälsa, utan ett sätt att tänka bortom utseende och använda flera sinnen och intryck.


RSS 2.0